Terug naar het overzicht

kerk wordt hannekesnest @evergem

De Evergemse wijk Kerkbrugge-Langerbrugge veranderde sterk de laatste jaren. Winkels, cafés en anderen informele ontmoetingsplekken verdwenen. Ooit kende iedereen hier iedereen. Veel bewoners trokken weg en anderen kwamen in de plaats. Stilaan sloop er een zekere anonimiteit in de buurt.

In 2015 kreeg OBRA|BAKEN vzw van de kerkfabriek de ontwijde kerk voor 30 jaar in erfpacht. De ambitie was om van die kerk een centrale ontmoetingsplek te maken voor de hele gemeenschap.

Tijdens de eerste coronagolf riepen we de inwoners op om naam voor de kerk te bedenken. We ontvingen veel reacties op de sociale media. Ook ons bord, dat op verschillende plaatsen in de wijk stond, leverde heel wat mogelijke namen op.

De buurtbewoners kozen de uiteindelijk naam: Den Hannekesnest. Een ‘hanne’ is ander woord voor ‘ekster’. Eksters brengen de meest onmogelijke voorwerpen naar hun nest. De voormalige kerk wil ook een nest zijn, een warme plek. Maar, ook een plek waar heel diverse en uiteenlopende activiteiten plaatsvinden die mensen van alle leeftijden terug met elkaar verbinden. Een écht Hannekesnest!

Na de grootste verbouwingswerken gingen we vanaf mei 2020 samen met buren-vrijwilligers aan de slag om van de voormalige kerk een welkome plek te maken. We kuisten de kerk op, bouwden terrasmeubels, richtten een bar in, versierden de ruimtes, installeerden een zomerterras met een mega zandbak en een pétanquebaan…

Begin juli opende Den Hannekesnest de deuren. 

Van woensdag tot vrijdag kan je er terecht in Den Hannekeswinkel: de korte keten buurtwinkel met lokale en duurzame voedingswaren. 

Op vrijdagavond en zondagnamiddag houden buren de buurtbar open.

Tijdens de andere momenten kunnen verenigingen of buurtbewoners er vergaderen, repeteren, workshops organiseren, al hun creatieve eieren kwijt...

Door de recente coronamaatregelen sluit de bar nu even de deuren. Het wordt een tijdelijk au revoir au bar…maar Den Hannekeswinkel blijft open. Dit is een korte keten winkel met lekkere, lokale en duurzaam geproduceerde voedingswaren. Er is een ruim assortiment seizoensgebonden en biologische groenten en fruit, zuivel, versgemalen koffie en verrukkelijke thee, snoep, verse soepen en afhaalmaaltijden… Den Hannekesnest steunt plaatselijke producenten en ondernemers. Zo slagen we er in heerlijke kwaliteitsproducten aan te bieden waarvoor lokale ondernemers en landbouwers een faire prijs krijgen.

 

Den Hannekesnest

OBRA|BAKEN, begeleidt (jong)volwassenen met een beperking en biedt hen ondersteuning op maat aan. Vijf jaar geleden kreeg de vzw de ontwijde kerk van Kerkbrugge-Langerbrugge in erfpacht. Samen met de buurt bouwt OBRA|BAKEN hier een centrale ontmoetingsplaats uit, een buurtpunt.
Cliënten van OBRA|BAKEN houden de winkel open. Zij vullen de rekken, staan in voor het onderhoud en ze bedienen de klanten. Zij worden hierbij ondersteund door medewerkers van OBRA|BAKEN.

Facebook