Hoe kunnen we kinderen en jongeren nog beter, sterker en kwalitatiever betrekken bij (lokaal) beleid? 

Samen met HoGent, UGent, KeKi, Bataljong en Netwerk Jeugdvriendelijk trekt Schakel het tweejarig project ‘Platform C’ dat een antwoord wil formuleren op die vraag. Europa zorgt voor de middelen.

We gaan aan de slag in 3 lokale cases: Kortrijk, het Meetjesland en Lokeren, en geven een groep tieners het mandaat om copiloot te zijn in dit project én we werken met een groep betrokken en geëngageerde actoren die vanuit een eerder bovenlokaal perspectief hun schouders mee willen zetten onder deze zoektocht.

We geloven dat de inzichten die we zowel in de drie lokale praktijken opdoen en delen als de inzichten uit een diverse groep experten en betrokkenen op het thema dienstig kunnen zijn voor heel veel contexten en fundamenteel de positie en rol van kinderen en jongeren bij beleidsvraagstukken kan veranderen.

Die inzichten willen we maximaal delen op een platform ,zowel digitaal als ‘in ’t echt’. Het platform zelf willen we vormgeven met iedereen die zich betrokken weet op het thema.
Het platform dat we beogen zorgt ervoor dat we inzichten, kennis en ervaringen over kinderen en jongeren die volwaardige deelnemen aan complexe beleidsuitdagingen delen, zodat alle betrokken partners kunnen leren, verbeteren en evolueren.

We nemen de komende twee jaar dus de tijd om samen het platform vorm te geven met diverse stakeholders of zoals wij ze noemen: entiteiten uit het ecosysteem. We kiezen voor deze aanpak omdat complexe situaties nu eenmaal een andere benadering vragen. In dit project willen we maximaal inzetten op de interactie met het ‘ecosysteem’ van personen en organisaties die geloven dat we kinderen en jongeren meer, beter en volwaardig kunnen betrekken bij beleidsbeslissingen.
Een ecosysteem zien wij als een reeks entiteiten die in een context actief zijn, die op elkaar inwerken, waarde uitwisselen en resultaten genereren. Denk aan een ecosysteem in de natuur: de bijen, bloemen, vogels en planten hebben elkaar nodig om een bloeiende plek te creëren.

We gaan samen leren, experimenteren… hoe zo een platform kan werken. Finaal willen we duurzame impact genereren: we willen dit platform ook na 2 jaar laten voortbestaan (hoe, wat, via welke partner,… bekijken we samen), voor al wie in Vlaanderen actief is met het actief betrekken van kinderen en jongeren bij beleidsuitdagingen en/of de uitdaging om kinderen en jongeren te betrekken ter harte neemt en daaraan wil bijdragen.