Terug naar het overzicht

Samen HOGENT campus vormgeven @Gent

Het terrein rond het nieuwe gebouw T van de HOGENT campus Schoonmeersen wordt een open campus voor zowel studenten, medewerkers van HOGENT als voor de buurt

In afwachting van een latere invulling creëren we hier in partnerschap met HOGENT een levend lab waar dingen kunnen gebeuren, waar zaken ontstaan. HOGENT wilde van meetaf aan deze groene ruimte mee laten uitdenken en realiseren van onderuit, samen met iedereen die zich betrokken weet op deze plek.

We experimenteren hier met groene, biodiverse buitenruimtes die de schade van de klimaatverandering beperken, maar die ook kansen benut die het veranderende klimaat biedt. De experimenten zijn gericht op nieuwsoortige antwoorden op hoe om te gaan met de klimaatverandering. Ze verhogen het bewustzijn bij de studenten, medewerkers, de buurt, de stad… rond dit thema.

Tijdens drie impactsessies gaven studenten, medewerkers van HOGENT én buurtbewoners in het najaar van 2019 de aftrap van het Living Lab. Een 70-tal deelnemers zochten mee het antwoord op de vraag: “Als we 5 jaar verder zijn, wat zouden we dan graag zien dat er op deze plek gebeurt?”

Intussen volgden diverse initiatieven die duidelijk het potentieel van deze plek zichtbaar maakten in relatie tot de brede buurt.
Zo was er een buurtsafari, een instuif, experimenteerden studenten er met een mini-boerderij, hielden ze een closet sale etc.

Momenteel werken we aan een impactkader en binnenkort starten diverse experimenten die bijdragen aan de toekomstige invulling van de site.