Terug naar het overzicht

Als liefde het antwoord is

Als liefde het antwoord is, kan u dan even de vraag herhalen?

Vaak treffen we elkaar in het vinden van antwoorden. Soms heel concreet, als vorm van actie, van doen. Soms minder concreet, of wollig zoals de titel suggereert: in the end it is all about love.

Maar, wat was dan ook weer de vraag waarop we het antwoord zochten? We zijn meestal druk bezig. Maar, waarom brengen we mensen samen? Waarop is cocreatie of participatie het antwoord? We springen vaak heel slordig om de vraag die er toe doet. We gaan er impliciet van uit dat we onder gelijkgestemden zijn en dat we van elkaar weten wat we willen, waar we naartoe willen.

Meestal, en logisch ook, blijkt onderweg dat dat niet zo is. Met discussies als gevolg of nog erger: vermeden discussies. Want in plaats van elkaar graag te zien, ontzien we elkaar zo graag…

Hoe kunnen we onszelf helpen om wel vanuit de juiste, gedeelde vraag te vertrekken bij het begin van een project, een actie?

Ik ging op zoek naar het verschil tussen hypothese en onderzoeksvraag, om vast te stellen dat het synoniemen zijn. Maar, dat je wel hoofdvragen van deelvragen kan onderscheiden en ook dat die deelvragen of deelhypothesen leiden tot experimenten. En laat nu net dat zijn wat we graag doen in cocreatie. 

Ik kwam ook uit op een acroniem dat in de wereld van de marketing en gedragsveranderingen circuleert: Fact -Act.

De F van Finding (de hoofdvraag), de A van Analyse (verdieping van de hoofdvraag), de C van Create (bedenk een experiment), de T van Test (doe het experiment), de A van Analyseer (de uitkomst van de test), de C van Combine (met andere resultaten uit experimenten) en de T van Transform (voor de grootdenkers) of Tell (voor de meer bescheiden exemplaren onder ons).

Lijkt me interessant om eens mee aan de slag te gaan. Om te beginnen met de F van Finding en de A van Analyse. Wat is in de projecten, de experimenten die we doen de hoofdvraag, de hoofdhypothese?

Wie gooit een ervaring met een van zijn projecten alvast in de groep? Wat was de hoofdvraag? En wat zijn de kenmerken van een goede onderzoeksvraag?

Geert Sturtewagen, 14 februari 2020.