Terug naar het overzicht

Cocreatietraject Rijsenbergbuurt

Aan de noordzijde van het Gentse Sint-Pietersstation ligt de Rijsenbergbuurt. Aan de boorden van deze wijk, tussen de sporen en de Fabiolaan, krijgt geleidelijk aan een nieuw stadsdeel vorm. Hier komen voornamelijk hoge en middelhoge kantoren en appartementen. De nieuwe ontwikkeling is van een andere schaal dan de huidige Rijsenbergbuurt.

Begin mei 2022 startten we in opdracht van de stad Gent een cocreatietraject voor de komende 4 jaar. Bedoeling is om samen met de buren te ontdekken hoe we deze buurt beter kunnen maken.
Samen met de buren en alle stakeholders van de Rijsenbergbuurt ontdekken hoe we de wijk beter kunnen maken. We doen dit vanuit de verschillende uitdagingen die oppoppen. Dat gebeurt cocreatief: met al wie in de wijk woont, werkt, studeert, zijn vrije tijd beleeft etc.

Binnen het traject zetten we momenteel experimenten op en leren in de praktijk wat écht werkt.
Samen willen we nu ook op zoek gaan naar wat de toekomstige gebouwen op de zone B aan de Koningin Fabiolalaan, op het voormalige NMBS/Infrabel terrein, voor de buurt kunnen betekenen. Wat kan hier gebeuren? Welke uitdagingen krijgen hier een antwoord? In het traject zetten we maximaal in op de diversiteit van de lokale entiteiten. Finaal willen we een dynamiek genereren die ook na onze passage blijft doorwerken en zo actief burgerschap genereert.